Υπογεννητικότητα: η γιορτή της Μητέρας να γίνει Εθνική Εορτή – Ο ρόλος της Περιφέρειας

stridborg tanea

Άρθρο στα Νέα 

Στις 12 Μαΐου γιορτάσαμε το θεσμό της Μητέρας. Το δικό μου μήνυμα για το θέμα αυτό στα social media ήταν: «Σε μία χώρα που η υπογεννητικότητα χτυπάει κόκκινο, η γιορτή της Μητέρας θα έπρεπε να είναι Εθνική Εορτή».

Ένα από τα λάθη που έγιναν και γίνονται στην Ελλάδα είναι η μη δημιουργία ενός πλαισίου Εθνικής Στρατηγικής για μείζονα ζητήματα όπως της υπογεννητικότητας.

Όλα τα επίσημα στατιστικά δεδομένα συνηγορούν πως βαδίζουμε στον γκρεμό. Η προϋπάρχουσα τάση μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σοβαρά μετά την πολιτική και οικονομική κρίση. Υπάρχει μία εξίσωση που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε: το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων και εισερχόμενης/εξερχόμενης μετανάστευσης οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού.

 

Πρέπει να δούμε τη λύση. Και πρέπει να τη δούμε άμεσα, διότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου πρέπει να ψηφίσουμε και για αυτό το θέμα. Κατά τη δική μου κρίση πρέπει να ψηφίσουμε ΜΟΝΟ για αυτό το θέμα ως αφετηρία ενός γενικότερου προβλήματος. Αυτό είναι το διακύβευμα: ποιος μπορεί να προστατέψει και να αναπτύξει το θεσμό της οικογένειας και άρα το σύνολο της κοινωνίας με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων. Και εδώ οι Περιφέρειες και ειδικά η Περιφέρεια της Αττικής ως η μεγαλύτερη της χώρας, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο.

Η υπογεννητικότητα είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Το αίσθημα της ανασφάλειας και η ανεργία, είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν εκατοντάδες νέους συμπολίτες μας και κυρίως επιστήμονες να φύγουν στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους σε άλλους τόπους, ενώ ξοδεύτηκαν πόροι για να μεγαλώσουν και να εκπαιδευτούν στον δικό μας.

Στο πρόγραμμά της «Νέας Αρχής για την Αττική» του Γιώργου Πατούλη, παρουσιάζουμε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος, έτσι ώστε η Αττική να γίνει χώρος δημιουργίας και προοπτικής με θετικές επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους, στον οικογενειακό πλούτο και στις θέσεις εργασίας. Διότι η αιμορραγία της φυγής νέων μας πρέπει να σταματήσει! Οι εγκαταλελειμμένες κοινωνικές δομές και η ανύπαρκτη πρόληψη υγείας είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στον ξεριζωμό των Ελλήνων. Από την άλλη, ως πραγματικότητα πρέπει να δούμε πως αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό. Οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας έχουν υπερβεί τα όριά τους με αποτέλεσμα η Αττική να γίνεται αφιλόξενος τόπος για ασφαλή διαβίωση για Έλληνες και ξένους.

Για όλα αυτά και για άλλα πολλά η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να δώσει λύσεις. Λύσεις δεν έχουν δοθεί λόγω ανικανότητας. Αν σκεφτεί κανείς πως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε μόλις το 25%, καταλαβαίνουμε πως το 75% χάθηκε από νευραλγικά σημεία της ζωής μας που θα είχαν κάνει τη διαφορά.

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για τη Νέα πολιτική βούληση που χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε την ανικανότητα των προηγούμενων και να προστατέψουμε την Αττική μας και την πατρίδα μας κυριολεκτικά από τον αφανισμό.

Ο θεσμός της οικογένειάς και η στήριξή της, προτεραιότητά μας, και προσωπικό δικό μου στοίχημα.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα 18 05 2019

 

Κατσιουγιάννη Stridborg Μαρί

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθήνας

«Νέα Αρχή για την Αττική – Γιώργος Πατούλης»

 

Κατηγορία: